Botfa: kéthetente madárgyűrűzés

Zalai Hírlap Online (2016. december 17.)

Kéthetente tart szép számú érdeklődő részvételével bemutató madárgyűrűzést a Mindszenty Ifjúsági Ház parkjában dr. Illyés Zoltán biológus, az intézmény vezetője és Zalai Béla zoológus.

Szombaton délelőtt, az idei szezon immár 3. találkozóján még a legedzettebb madárbarátok is be-betértek melegedni a kastély konyhájába, ahol egy csésze jó forró teával fogadták a vendégeket.
Zalai Béla persze nem hagyhatta a zacskóban dideregni aprócska foglyait - szerencséjére Kozma Kolos Flórián kitartott mellette és magára vállalta a meggyűrűzött és lajstromba vett szárnyasok szabadon bocsátását.
z első osztályos Flórián édesanyjával Filinger Hajnalkával és 2 éves húgával, Johannával, aki egyelőre csak lelkes szemlélője volt az eseményeknek, Zalaboldogfáról érkezett. Már tavaly is "madarásztak" Botfán, ami nem csak izgalmas, érdekes, hanem értékes időtöltésnek is bizonyult, így nem volt kétséges, hogy az idén is eljönnek.
A madárrajongó fiú ezúttal sem csalódott: egy óra alatt húsz tollas teremtményt csodálhatott meg, a cinkék mellett egy fakopáncsot és egy csuszkát is.
- Az idén nagyot léptünk előre - így dr. Illyés Zoltán-. 2010-ben kezdtük el a madarak nyilvántartásba vételét, tavaly év végén értük el a 1000. meggyűrűzött madárszámot. Ezt a számot az idén megduplázzuk, már a 2000. közelében járunk.
Köszönhetően a Válicka nádasában felállított hálóknak, amelyek segítségével a foglyul ejtett és megjelölt a nádi madarakkal nem csak az abszolút számot sikerült megduplázni, hanem a 31 Botfán regisztrált madárfaj is 47-re emelkedett.
Közöttük nyáron megfogták az év madarát, az igen ritka, fokozottan védett harist is. Az idei év újdonsága: a zalaegerszegi iskolákban is tartanak madárgyűrűzést. A feltétele, hogy megkezdjék a rendszeres etetést és így elinduljon folyamatos madárjárás.

Fincza Zsuzsa