Szajkó a hálóban: madarat foghattak a diákok az iskolában

Zalai Hírlap Online (2017. február 10.)

Kezd beérni a botfai Mindszenty Ifjúsági Házban működő madárcentrum fáradozása, a városi tanintézetekben is elkezdődött a madárgyűrűzés.

E héten az Eötvös iskola előtti parkban szerelték fel a madárfogó hálót. Szinte az egész iskola felbolydult, amikor meglátták dr. Illyés Zoltán és Zalai Béla biológusokat, akik az ősszel, az állatok világnapján már tartottak az osztályoknak néhány izgalmas, békás-baglyos előadást. Ezúttal a megtiszteltetés, hogy közelről csodálhatták, megérinthették, majd szabadon engedhették a madárkákat, a 4. E osztályt érte, ugyanis ők vállalták, hogy minden áldott nap megtöltik az iskola előtti parkban felállított madáretetőt. Szorgalmas munkájuknak köszönhetőn oda is szoktak rendesen az iskola előtti madármenzára a tollas kosztosok. S nem csak a kicsik, a nagyok is.

- Szerencse kíséri az iskolai madarászásunkat - újságolta boldogan dr. Illyés Zoltán egy rikácsoló mátyásmadarat tartva a kezében. - A Mindszenty iskolában megfogtuk a legelső búbos cinegénket, most pedig egy szajkó akadt a hálónkba, ami ennél a rafinált, óvatos madárnál olyan ritkaság, hogy a 7 éve elkezdett gyűrűzéseink alatt, a több mint 2 ezer fogás között csak egyszer fordult elő.

Szünetben aztán kitódultak az osztályok is, így sokan asszisztáltak, amikor a biológusok az iskola előtti park fáira cinkeodúkat, az épület falára egy rozsdafarkú fészkelőládát szereltek fel.

- Ősszel két napot tölthetünk a botfai erdei iskolában - tájékoztatta dr. Illyés Zoltánt Járiné Lévai Marianna, aki biológiatanárként a környezetvédelmi programokat koordinálja az Eötvös iskolában. - Így 400-nál több tanulónk a természetben ismerkedhet meg a flórával és a faunával.

Fincza Zsuzsa